Kino sekcija "Mravec"

čime se bavimo?

Kino sekcija „Mravec“, u lipnju 2020., online je obilježila 25. obljetnicu rada i  postojanja svojim dokumentarnim filmovima „Mravec“,  „Mravec – 25 godina izvan margina škole za život“ te igranim filmom „Durica – nova generacija“.
Svojim su animiranim, igranim i dokumentarnim filmovima djeca iz KS „Mravec“ sudjelovala na Međunarodnom filmskom festivalu smijeha i 58. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.
Na Festivalu dječjeg filmskog stvaralaštva u Limericku u Irskoj, animirani film „Proksima b“ plasiran je u finale te je sudjelovao u službenoj online projekciji 20. svibnja 2020. Također je, u Saratovu u Rusiji, sudjelovao na IV. Otvorenom festivalu kinematografije, znanosti i suvremene umjetnosti GAGARIN.DOC čiji je cilj popularizirati znanje o znanosti i svemiru pomoću kina i suvremene umjetnosti. Na tom je festivalu sudjelovalo 80 zemalja sa 652 filma, a film „Proxima b“ uvršten je u službenu konkurenciju od 52 filma iz 20 zemalja. Festival se online održavao od 4. listopada do 8. studenog 2020.

Voditeljice KS „Mravec“: Karmen Bardek, Senka Pintarić, Mihaela Juriša

Informacije

Kontakt

mravecmirnospi@gmail.com

Voditeljice sekcije

Karmen Bardek, Senka Pintarić, Mihaela Juriša

PUTOSITNICE

"Među ljudima koji se dodatno trude nema gužve." Wayne Dyer

KS “Mravec” čini više, dodatno se trudi te svojoj radnoj okolini pomaže uspješno prebroditi ova tako izazovna vremena.
Voditeljica: Karmen Bardek

KARMEN BARDEK

PRVIH 25 GODINA KS "MRAVEC"

Filmsku i video družinu „Mravec“ osnovala sam u OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica u siječnju 1995.  Sekcijom Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnica postala je 2001. te su se djeca i nakon završetka osnovne škole mogla nastaviti baviti filmskim stvaralaštvom.

  1. pridružuje nam se u radu „AniMravec“ sa voditeljicom Senkom Pintarić koji se bavi izradom animiranih filmova te „DokuMravec“ sa voditeljicom Mihaelom Juriša.

Osim rada na vlastitim idejama i filmskim pričama u filmovima, koji su se natjecali na državnim i međunarodnim dječjim filmskim festivalima te mnogi od njih bili nagrađivani, djeca su i izvan redovne satnice stvarala filmove za razne potrebe i prigode. Tako su svojim volonterskim radom pomogli mnogim gradskim udrugama, Gradu Koprivnica, svojoj školi, Zajednici tehničke kulture Grada Koprivnica, Javnom zdravstvu, UNICEF-u…

Zainteresirani su učenici zajedno sa mnom pohađali Škole medijske kulture koje je organizirao Hrvatski filmski savez kao i razne filmske radionice diljem Hrvatske.

I sami smo u Zajednici tehničke kulture Grada Koprivnica i svojoj školi organizirali i vodili višednevne Škole filma za djecu iz Koprivnice te za članove Udruge invalida i Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije. Posljednjih nas godina putevima napredne tehnologije u svijetu filma vodi moja bivša učenica, a danas magistra filmske montaže Maida Srabović.

Za svoj rad u promicanju dječjeg filmskog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj 2015. dobivam plaketu  UNICA-e (UNION INTERNATIONALE DU CINÉMA), članice Vijeća UNESCO-a.

No, ta nagrada pripada i svim učenicima koji su bili i onima koji danas jesu moji ustrajni suputnici u filmskome stvaralaštvu, u radoznalosti, kreativnosti, upornosti…

dokumentarni film kojim KS "Mravec" obilježava svoj 25. rođendan: "FVD "Mravec" - 25 godina izvan margina Škole za život"

IZDVOJENI RADOVI

FVD Mravec – prvih 20 godina

Durica - nova generacija/Miss Pouty - The Next Generation