Kino sekcija "Mravec"

čime se bavimo?

Kino sekcija „Mravec“, u lipnju 2020., online je obilježila 25. obljetnicu rada i  postojanja svojim dokumentarnim filmovima „Mravec“,  „Mravec – 25 godina izvan margina škole za život“ te igranim filmom „Durica – nova generacija“.
Svojim su animiranim, igranim i dokumentarnim filmovima djeca iz KS „Mravec“ sudjelovala na Međunarodnom filmskom festivalu smijeha i 58. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.
Na Festivalu dječjeg filmskog stvaralaštva u Limericku u Irskoj, animirani film „Proksima b“ plasiran je u finale te je sudjelovao u službenoj online projekciji 20. svibnja 2020. Također je, u Saratovu u Rusiji, sudjelovao na IV. Otvorenom festivalu kinematografije, znanosti i suvremene umjetnosti GAGARIN.DOC čiji je cilj popularizirati znanje o znanosti i svemiru pomoću kina i suvremene umjetnosti. Na tom je festivalu sudjelovalo 80 zemalja sa 652 filma, a film „Proxima b“ uvršten je u službenu konkurenciju od 52 filma iz 20 zemalja. Festival se online održavao od 4. listopada do 8. studenog 2020.

Voditeljice KS „Mravec“: Karmen Bardek, Senka Pintarić, Mihaela Juriša

Informacije

Kontakt

mravecmirnospi@gmail.com

Voditeljice sekcije

Karmen Bardek, Senka Pintarić

aktivnosti

Dobro je znati

Edukativni dokumentarni film „Dobro je znati“, čiji su autori članovi KS „Mravec“ Dorotea Kolarić, Petar Pintarić i Teo Valeš, odabran je te je sudjelovao u službenom programu 61. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i na 11. Smotri hrvatskog školskog filma u Zagrebu od 5. do 8. listopada 2023.

Njihov se film nalazi i na stranicama o razvijanju filmske pismenosti Hrvatskog audiovizualnog centra,  a također je u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom odabran i u program Dječje stvaralaštvo na 15. Festivalu prava djece koji će se održavati online u osnovnim školama diljem Republike Hrvatske od 11. listopada 2023.

Čestitamo malim autorima.

aktivnosti

Filmski jezik

Kino sekcija “Mravec” odlučila je kroz svoj kratkometražni edukativni dokumentarni film “Dobro je znati” progovoriti o važnosti posjedovanja temeljnih znanja vezanih uz filmski jezik i njegovu primjenu ukoliko se želimo baviti filmskim stvaralaštvom. Film je prijavljen na 61. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece te na 11. Smotru hrvatskog školskog filma.

Također, edukativni dokumentarni film “Dobro je znati” uvršten je na podstranicu Hrvatskog audiovizualnog centra za razvijanje filmske pismenosti. 

Voditeljica: Karmen Bardek

aktivnosti

Učili smo tajne talijanskog jezika, osnove snimanjateljske tehnike i montaže slike

Najmlađi članovi KS „Mravec“, sedmogodišnjaci i osmogodišnjaci, protekle su godine učili tajne filmskoga jezika, osnove snimateljske tehnike i osnove montaže slike i zvuka te sa starijim članovima sekcije dokumentirali događanja: Putositnice, Dan broja PI, Kanižajada, Dan škole. Svi su Mraveci također, od scenarija preko režije, snimanja te montaže slike i zvuka stvarali igrani film svojoj školi za 65. rođendan. Animatori Kino sekcije „Mravec“ za video rad Zviždač, Luca Jukić i Nora Zember Kukec osvojile su 1. nagradu na natječaju Moja županija bez korupcije. Za video rad Dunavu srcem, maštom i rukama, učenici su osvojili 2. nagradu na državnom natječaju Postani umjetnik Dunava. Filmom Mijo Kovačić Gallery – One life, hundred of stories učenici su predstavili Galeriju Mijo Kovačić u Koprivnici te umjetnička djela velikog slikara.

U animiranom dijelu, maštovito su prikazali svoje viđenje slika Mije Kovačića. Film ima titlove na engleskom jeziku. Za potrebe snimanja filma dobili smo dozvole Zaklade Mijo Kovačić, Muzeja grada Koprivnice te Marijana Fučeka – graditelja cimbula i glazbenika.
Film je sudjelovao  na 50th International Children’s Exhibition of Fine Arts Lidice 2022. Filmom Pubertet na šaljiv su način pokazali svoja razmišljanja o promjenama tijekom puberteta.

aktivnosti

Mijo Kovačić Gallery - One life, hundred of stories

Film je snimljen za 50th International Children’s Exhibition of Fine Arts Lidice 2022.
Tema natjecanja su muzeji, galerije, umjetnici i njihova djela i sl.
Filmom predstavljamo Galeriju Mijo Kovačić u Koprivnici te umjetnička djela velikog slikara.
U animiranom dijelu, učenici su maštovito prikazali svoje viđenje slika Mije Kovačića.
Prema propozicijama natjecanja, film smije trajati 3 minute te mora imati titlove na engleskom jeziku.
Za potrebe snimanja filma dobili smo dozvole Zaklade Mijo Kovačić, Muzeja grada Koprivnice te Marijana Fučeka – graditelja cimbula i glazbenika.

aktivnosti

Rođendanska čestitka

Kino sekcija “Mravec” tijekom školske je godine 2021./22. marljivo snimala i arhivirala događanja koja su obilježila život djece putopisaca, zadrugara, glumaca i recitatora, plesača… te svojim društveno korisnim radom u obliku video zapisa jednoga vremena pomogla mnogima. 
Pogledajte, na primjer, “torticu” koju su Mraveci “ispekli” za 65. rođendan Osnovne škole “Antun Nemčić Gotovinski” Koprivnica! 
Voditeljice: Karmen Bardek i Mihaela Juriša 

PUTOSITNICE

"Među ljudima koji se dodatno trude nema gužve." Wayne Dyer

KS “Mravec” čini više, dodatno se trudi te svojoj radnoj okolini pomaže uspješno prebroditi ova tako izazovna vremena.
Voditeljica: Karmen Bardek

KARMEN BARDEK

PRVIH 25 GODINA KS "MRAVEC"

Filmsku i video družinu „Mravec“ osnovala sam u OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica u siječnju 1995.  Sekcijom Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnica postala je 2001. te su se djeca i nakon završetka osnovne škole mogla nastaviti baviti filmskim stvaralaštvom.

  1. pridružuje nam se u radu „AniMravec“ sa voditeljicom Senkom Pintarić koji se bavi izradom animiranih filmova te „DokuMravec“ sa voditeljicom Mihaelom Juriša.

Osim rada na vlastitim idejama i filmskim pričama u filmovima, koji su se natjecali na državnim i međunarodnim dječjim filmskim festivalima te mnogi od njih bili nagrađivani, djeca su i izvan redovne satnice stvarala filmove za razne potrebe i prigode. Tako su svojim volonterskim radom pomogli mnogim gradskim udrugama, Gradu Koprivnica, svojoj školi, Zajednici tehničke kulture Grada Koprivnica, Javnom zdravstvu, UNICEF-u…

Zainteresirani su učenici zajedno sa mnom pohađali Škole medijske kulture koje je organizirao Hrvatski filmski savez kao i razne filmske radionice diljem Hrvatske.

I sami smo u Zajednici tehničke kulture Grada Koprivnica i svojoj školi organizirali i vodili višednevne Škole filma za djecu iz Koprivnice te za članove Udruge invalida i Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije. Posljednjih nas godina putevima napredne tehnologije u svijetu filma vodi moja bivša učenica, a danas magistra filmske montaže Maida Srabović.

Za svoj rad u promicanju dječjeg filmskog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj 2015. dobivam plaketu  UNICA-e (UNION INTERNATIONALE DU CINÉMA), članice Vijeća UNESCO-a.

No, ta nagrada pripada i svim učenicima koji su bili i onima koji danas jesu moji ustrajni suputnici u filmskome stvaralaštvu, u radoznalosti, kreativnosti, upornosti…

dokumentarni film kojim KS "Mravec" obilježava svoj 25. rođendan: "FVD "Mravec" - 25 godina izvan margina Škole za život"

IZDVOJENI RADOVI

FVD Mravec – prvih 20 godina

Durica - nova generacija/Miss Pouty - The Next Generation