Kino sekcija "Mravec"

čime se bavimo?

Kino sekcija „Mravec“, u lipnju 2020., online je obilježila 25. obljetnicu rada i  postojanja svojim dokumentarnim filmovima „Mravec“,  „Mravec – 25 godina izvan margina škole za život“ te igranim filmom „Durica – nova generacija“.
Svojim su animiranim, igranim i dokumentarnim filmovima djeca iz KS „Mravec“ sudjelovala na Međunarodnom filmskom festivalu smijeha i 58. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.
Na Festivalu dječjeg filmskog stvaralaštva u Limericku u Irskoj, animirani film „Proksima b“ plasiran je u finale te je sudjelovao u službenoj online projekciji 20. svibnja 2020. Također je, u Saratovu u Rusiji, sudjelovao na IV. Otvorenom festivalu kinematografije, znanosti i suvremene umjetnosti GAGARIN.DOC čiji je cilj popularizirati znanje o znanosti i svemiru pomoću kina i suvremene umjetnosti. Na tom je festivalu sudjelovalo 80 zemalja sa 652 filma, a film „Proxima b“ uvršten je u službenu konkurenciju od 52 filma iz 20 zemalja. Festival se online održavao od 4. listopada do 8. studenog 2020.

Voditeljice KS „Mravec“: Karmen Bardek, Senka Pintarić, Mihaela Juriša

Informacije

Kontakt

mravecmirnospi@gmail.com

Voditeljice sekcije

Karmen Bardek, Senka Pintarić, Mihaela Juriša

KARMEN BARDEK

PRVIH 25 GODINA KS "MRAVEC"

Filmsku i video družinu „Mravec“ osnovala sam u OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica u siječnju 1995.  Sekcijom Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnica postala je 2001. te su se djeca i nakon završetka osnovne škole mogla nastaviti baviti filmskim stvaralaštvom.

  1. pridružuje nam se u radu „AniMravec“ sa voditeljicom Senkom Pintarić koji se bavi izradom animiranih filmova te „DokuMravec“ sa voditeljicom Mihaelom Juriša.

Osim rada na vlastitim idejama i filmskim pričama u filmovima, koji su se natjecali na državnim i međunarodnim dječjim filmskim festivalima te mnogi od njih bili nagrađivani, djeca su i izvan redovne satnice stvarala filmove za razne potrebe i prigode. Tako su svojim volonterskim radom pomogli mnogim gradskim udrugama, Gradu Koprivnica, svojoj školi, Zajednici tehničke kulture Grada Koprivnica, Javnom zdravstvu, UNICEF-u…

Zainteresirani su učenici zajedno sa mnom pohađali Škole medijske kulture koje je organizirao Hrvatski filmski savez kao i razne filmske radionice diljem Hrvatske.

I sami smo u Zajednici tehničke kulture Grada Koprivnica i svojoj školi organizirali i vodili višednevne Škole filma za djecu iz Koprivnice te za članove Udruge invalida i Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije. Posljednjih nas godina putevima napredne tehnologije u svijetu filma vodi moja bivša učenica, a danas magistra filmske montaže Maida Srabović.

Za svoj rad u promicanju dječjeg filmskog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj 2015. dobivam plaketu  UNICA-e (UNION INTERNATIONALE DU CINÉMA), članice Vijeća UNESCO-a.

No, ta nagrada pripada i svim učenicima koji su bili i onima koji danas jesu moji ustrajni suputnici u filmskome stvaralaštvu, u radoznalosti, kreativnosti, upornosti…

dokumentarni film kojim KS "Mravec" obilježava svoj 25. rođendan: "FVD "Mravec" - 25 godina izvan margina Škole za život"

IZDVOJENI RADOVI

FVD Mravec – prvih 20 godina

Durica - nova generacija/Miss Pouty - The Next Generation