Foto kino klub "Podravina" Koprivnica

čime se bavimo?

Fotografsku udrugu ” Foto klub Info – Podravina” osnovalo je 2006. godine nekoliko koprivničkih entuzijasta, zaljubljenika u fotografiju.
Pod sadašnjim imenom, klub ”FKK Podravina”, djeluje od 22. veljače 2007. godine.

ciljevi kluba

razvitak i promidžba kulture, a posebice fotografije kao tehničke i umjetničke discipline,

obuhvat građana, a posebice djece i mladeži, informatičkom i fotografskom podukom, odgojem i obrazovanjem, te osposobljavanjem i omogućivanjem stvaralačkog rada odnosno izražavanja potvrđivanja stvaralačkih sposobnosti, znanja i vještina u području informatike i fotografije,

njegovanje zajedničkog duha i vrijednosti informatičkog i fotografskog stvaralaštva i fotografske kulture, humanosti, snošljivosti, međusobnog poštivanja, te suradnje i prijateljstva među ljudima neovisno o njihovoj političkoj, etničkoj i vjerskoj pripadnosti i svjetonazoru,

sudjelovanje u humanitarnim, ekološkim i drugim akcijama

Informacije

Foto kino klub “Podravina”
Trg mladosti 1a
Koprivnica 48000
OIB 16281294250
MB 2041146
IBAN HR2223860021110004339

Kontakt

fkk.podravina@gmail.com

Tijela upravljanja

Predsjednik: Krešimir Juratović
Tajnik: Vladimir Puž

aktivnosti

Tijekom svih ovih godina, članovi kluba pokrenuli su i realizirali mnoštvo različitih programa/projekata i radionica.

Veliki uspjesi koprivničkog Foto kino kluba „Podravina“ Koprivnica - uz Svjetski dan djeteta

U subotu, 18. studenoga 2023. godine, otvoren je 14. Koprivnički salon fotografije “Sretno dijete – sretna obitelj” u Domu Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice.


Na ovo državno fotografsko natjecanje na originalnu temu, koja se ne pojavljuje na drugim izložbama u Hrvatskoj, odazvalo se 52 autora, a dostavili su ukupno 214 fotografija, a za samu izložbu odabrano je 50-tak najboljih radova. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i supokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice.
Član Upravnog Odbora Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice Ivan Gašparić, najuspješnijim autorima uručio je nagrade i zahvalnice, a Foto kino klub „Picok“ najtrofejniji je klub ovog natjecanja, osvojili su tri zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalju.

U cijeloj priči, organizator ove tradicionalne fotografske smotre jedva da je spomenut.

Možda je upravo danas, kada se obilježava Svjetski dan djeteta, prava prigoda da se nabroje makar neke od brojnih aktivnosti Foto kino kluba „Podravina“ koji je osnovan 2006. godine. Organizirali su 14 državnih fotografskih natjecanja i isto toliko humanitarnih likovnih kolonija, zapažen je njihov rad s djecom – rješavanje svih oblika sukoba bez nasilja, pružanje pomoći potrebitima i prenošenje osnovnih znanja o fotografiji na najmlađe.

Za ovakav kontinuirani rad zaslužni su svi članovi kluba, a ponajviše predsjednik kluba Krešimir Juratović i tajnik kluba Vladimir Puž.

 

 

Tekst: Željko Car

Fotografije: Krešimir Juratović

Dobrota i humanost nisu nestali iz ljudske duše i srca

Povodom obilježavanja 667. rođendana Gada Koprivnice, članovi Foto kino klub Podravina održali su Humanitarnu likovnu koloniju ”Koprivnica 2023. – umjetnici pomažu stradalima u poplavama”. Radi se o koloniji koja se održava već 14. godina, a održana je pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i supokroviteljstvo Zajednice tehničke kultura Grada Koprivnice.
U realizaciji kolonije sudjelovalo je 19 slikara/autora: Zvonko Bendelja, Mirko Besedić, Anđelko Brkić, Marina Dvorski, Mirko Horvat, Đuro Jaković, Ivka Kajganić, Renata Katić, Kristinka Klarić, Stjepan Levačić, Zorica Majnarić, Franjo Mihočka, Stjepan Pongrac, Božica Pukec, Stanko Sabol, Katarina Sinjeri, Marijana Šatrak, Marija Votuc i Zdenka Vrabec, iz Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije, a najbrojniji su bili članovi Križevačkog likovnog kruga.

Umjetnički radovi, njih 20 darovani su Općini Peteranec , a svečani program primopredaje održan je u Galeriji ”Ivana Sabolića”, u subotu 11. studenoga 2023. godine.

Sve nazočne je u ime organizatora pozdravio Krešimir Juratović, predsjednik Foto kino kluba Podravina.
Okupljenima se obratio i Nedjeljko Crljen, predsjednik Zajednice tehničke kultura Grada Koprivnice.
U ime svih slikara, okupljenima se obratila Marijana Šatrak, predsjednica Križevačkog likovnog kruga.
Veoma emotivan govor održao je općinski načelnik Ivan Derdić, koji se zahvalio slikarima na prekrasnim radovima, radovima s dušom.
Načelnik Derdić zahvalio se članovim FKK Podravina na trudu oko realizacije humanitarne kolonije, predloživši da se slijedeća održi u jednom od tri mjesta Općine Peteranec.

tekst/fotografije
Vladimir Puž

''Gradu Koprivnici za rođendan'' – tradicionalna izložba fotografskih radova članova kluba u sklopu obilježavanja Dana Grada Koprivnice 4. studenoga Izložbe se održavaju svake godine od 2007. godine.

''Sretno dijete – sretna obitelj'' – državno fotografsko natjecanje u sklopu " Koprivničkog salona fotografija"

”Svakodnevno smo svjedoci nasilja nad djecom i nasilja od strane djece, te je naš cilj da organiziranjem ovog fotografskog natjecanja, kod svih autora a poglavito kod djece i mladeži pokušamo utjecati na razvoj svijesti o ne nasilju i potrebi za rješenjem svakog sukoba na miran i dostojanstven način.
Između ostaloga jedan od ciljeva nam je da u sklopu promocije natjecanja i
fotografske izložbe, kroz medije ukazivati na nasilje kako odraslih takao i nasilja od
strane djece, te na taj način ukazivati na potrebu uključivanja šire društvene
zajednice u programe edukacije o ne nasilju u obitelji, školi kao i o bilo kojem drugom
obliku nasilja ”.
Natjecanja se održavaju od 2008. godine.

'' Ruka prijateljstva ''

Osnovna misao i vodilja za pokretanje i realizaciju projekta ”Ruka prijateljstva” bila je želja da djeci s teškoćama u razvoju te djeci i osobama s posebnim potrebama pružimo izobrazba na polju fotografske umjetnosti, poštujući osobnost i kreativnost te mogućnosti svakog djeteta s ciljem da djeca osjete ljubav i sigurnost, pripadnost društvu te da u njihovoj svijesti izgradim pozitivan stav o njihovoj korisnosti i
korisnosti njihovog rada za cjelokupnu zajednicu.
Projekt je u realizaciji od 2008. godine u COOR-u Podravsko sunce Koprivnica.

'' 50+ ''

Misao i vodilja ovog projekta bila je želja da što više osoba treće životne dobi, članova Kluba Mariška uključimo u projekt te im pružiti obrazovanje o novim tehnologijama današnjice; digitalnoj fotografiji odnosno obrazovanje o fotografskoj umjetnosti i fotografskom izričaju općenito. U sklopu  projekta postavljeno je i nekoliko izložbi kroz koju smo javnosti predstavili fotografske radove i njihove autore.
Projekt je realiziran tijekom 2008. i 2009. godine u Domu za starije i nemoćne osobe
u Koprivnici.

Humanitarna zaklada ''Naš mali kutak raja

Zaklada je osnovana Odlukom o osnivanju, koju je dana 18. studenoga 2009. godine donio Izvršni odbor FKK ”Podravina” Koprivnica, kao osnivač Humanitarne zaklade. Zaklada je nevladina, nestranačka, neprofitna pravna osoba osnovana radi zaštite ljudskih prava i ispunjenja humanitarnih, socijalnih i zdravstvenih uvjerenja i ciljeva neposredno vezanih za pomoć djeci i mladima s teškoćama u razvoju, njihovim roditeljima te zlostavljanoj djeci. Rođenje djeteta sigurno je jedan od najljepših dana u životu svakog čovjeka. Međutim, spoznaja da sa djetetom nešto nije u redu, svakom ljudskom biću
jedan je od najtežih trenutaka, odjednom se sruši cijeli svijet, ruše se svi planovi, snovi i želje. Tada čovjek treba smoći snage, promijeniti planove i razmišljanja te krenuti dalje…a  to nije nimalo lako ni jednostavno.
U takvoj vrlo teškoj i stresnoj životnoj situaciji sasvim je normalno da roditelje obuzmu osjećaji boli, straha, nemoći, razočaranja i neizvjesnosti. Svaka pomoć i podrška roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju od neprocjenjive je važnosti.

Humanitarna likovno-kiparska kolonija

Na koloniji sudjeluju likovno-kiparski umjetnici iz raznih mjesta, gradova i županija Lijepe naše. Organiziranjem ove kolonije, na jedan osebujan način želi se pomoći djeci s teškoćama u razvoju, polaznicima COOR-a ”Podravsko sunce ” kao i drugim potrebitim osobama, udrugama i ustanovama.
Kolonija se održava svake godine, počevši od 2009. godine.

Vjerujem da bih mogao, uz vašu pomoć znam da mogu '' – državno fotografsko natjecanje djece s teškoćama u razvoju

Djeca s teškoćama u razvoju nam mogu svojim najiskrenijim veseljem i bezgraničnom ljubavlju pokazati osnovne vrijednosti života, naravno ukoliko im to omogućimo. S ciljem pomoći i uključivanja djece s teškoćama u razvoju u što normalnije životne uvjete, osmislili smo i pokrenuli projekt državnog fotografskog natjecanja za djecu s teškoćama u razvoju.
Natjecanja se održavaju svake godine, počevši od 2011. godine.

'' Škola digitalne fotografije ''

Marljivi članovi Foto kino klub Podravina u suradnji s Zajednicom tehničke kulture Grada Koprivnice, a na zamolbu zainteresiranih građana svake godine organiziraju fotografske radionice pod nazivom ”Školu digitalne fotografije”.
Do sada je veoma dobro organizirano i realizirano 16 radionica, a koje je uspješno
završilo 250 polaznika.
Radionice se održavaju svake godine, počevši 2006. godine