Športska udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije „Podravina“

čime se bavimo?

Športska udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije „Podravina“ djeluje od 2007. godine i okuplja slijepe osobe s područja cijele naše županije. Trenutno broji
14 članova koji se bave kuglanjem, zvučnim pikadom i amaterskom radiogoniometrijom za slijepe i slabovidne osobe.
Udruga je članica Hrvatskog športskog saveza slijepih, Zajednice športskih udruga Grada Koprivnice, Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije, Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice i Zajednice tehničke kulture Koprivničkokriževačke županije. Udruga je osnovana po vrsti invaliditeta u cilju promicanja, razvitka i unapređivanja raznih vidova sportsko-rekreativnih aktivnosti, dostupnih osobama s oštećenjem vida.

Amaterska radiogoniometrija za slijepe je rekreativna tjelesna aktivnost prikladna za sve dobne skupine oba spola koja razvija i potiče snalaženje, te orijentaciju i kretanje na otvorenom prostoru i dobru koordinaciju pokreta i sluha. Ova disciplina važna je za naše članove upravo zbog razvijanja i koordinacije preostalih osjetila koja
olakšavaju orijentaciju i kretanje, te bolje snalaženje u prostoru i u svakodnevnom životu.
Također važan element bavljenja ARG-om je međugeneracijsko povezivanje naših članova, vrednovanje njihovih sposobnosti i priznanje okoline za njihov trud.

Informacije

Športska udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije „Podravina“
Josipa Vargovića 2/1
48000 Koprivnica
OIB: 77594483295
MB: 2275490
Iban: HR2223860021110005018

Kontakt

info@uskkz.hr
+385 48 625 058
+385 95 398 5068

Tijela upravljanja

Predsjednica: Vesna Babić

aktivnosti

Obavijest o održanom 7. Otvorenom prvenstvu Općine Đelekovec u amaterskoj radiogoniometriji

Športska udruga slijepih „Podravina“ Koprivničko – križevačke županije 06. listopada 2023. godine održala je 7. Otvoreno prvenstvo Općine Đelekovec u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe. Natjecanje je održano na terenu Sportskog ribolovnog društva Đelekovec a svoje vještine odmjerilo je ukupno 13-ero natjecatelja. Ovogodišnje natjecanje je ujedno bilo i 23. Ekipno prvenstvo „Croatia cup 2023“.


Ove godine na natjecanju su sudjelovali samo članovi ŠUS „Podravina“ KKŽ i Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije zbog nemogućnosti dolaska natjecatelja iz Zagreba i Rijeke. Ali i bez njih, natjecanje je bilo jako uzbudljivo i zanimljivo.

 

Natjecanje je održano u tri kategorije: seniori, veterani i žene.

U kategoriji seniora prvo mjesto osvojio Dejan Cifrek.

U kategoriji veterana zlatno je osvojio Mario Šutalo, srebro Marijan Črneli, a broncu Ivica Molnar.

U kategoriji žena prvo mjesto je pripalo Meliti Mezga, srebro Zdenki Marijan, a bronca Vesni Babić.

U generalnom plasmanu najbolji je bio Šutalo sa rezultatom 2:07.13 minuta, srebro je osvojio Cifrek sa rezultatom 2:11.34, a broncu Črneli sa vremenom 2:56.11.

Inače, natjecatelji imaju na raspolaganju vrijeme od 8 minuta u kojem moraju redom pronaći 5 antena, pod povezom, orijentirajući se prema zvuku kojeg odašilju antene, a kojeg pomoću goniometra lociraju.

 

Najbolja ekipa u kategoriji žena je bila u sastavu Melita Mezga i Zdenka Marijan, najbolja ekipa u kategoriji veterani je bila u sastavu Mario Šutalo i Marijan Črneli, dok u kategoriji seniori nije bilo ekipe jer je na natjecanju prisustvovao samo jedan natjecatelj u toj kategoriji.

 

Ovogodišnje natjecanje sufinancirali su Općina Đelekovec, Zajednica tehničke kulture Grada Koprivnice i Zajednica tehničke kulture Koprivničko – križevačke županije, te Hrvatski savez slijepih.  

Do kraja godine još se planira održati i natjecanje u radio orijentaciji za učenike Osnovne škole „Mihovil Pavlek Miškina“ iz Đelekovca koji također sudjeluju u ovom projektu,  kojemu je svrha promocija ove zahtjevne tehničke aktivnosti i upoznavanje lokalne zajednice sa mogućnostima i sportskim aktivnostima kojima se bave slijepe osobe.

 

U cijeloj organizaciji i provedbi ovog događanja sudjelovali su djelatnici Udruge slijepih Koprivničko – križevačke županije kojima se ovim putem Športska udruga slijepih „Podravina“ zahvaljuje na svoj pomoći.  Također,  ŠUS „Podravina“ se zahvaljuje i voditelju ARG sekcije Marijanu Črneliju na svoj organizacijskoj pomoći.

Amaterska radiogoniometrija za slijepe je rekreativna tjelesna aktivnost prikladna za sve dobne skupine oba spola koja razvija i potiče snalaženje, te orijentaciju i kretanje na otvorenom prostoru i dobru koordinaciju pokreta i sluha. Ova disciplina važna je za naše članove upravo zbog razvijanja i koordinacije preostalih osjetila koja olakšavaju orijentaciju i kretanje, te  bolje snalaženje u prostoru i u svakodnevnom životu.

 

aktivnosti

28. Otvoreno prvenstvo Zagreba i 6. Utrka štafeta u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe

Članovi Športske udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije “Podravina” sudjelovali su u subotu, 20. svibnja 2023. godine, u Zagrebu na 28. Otvorenom prvenstvu Zagreba i 6. Utrci štafeta u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe koju je organizirao Radioklub slijepih “Louis Braille” u Zagrebu, na ŠRC Jarun.

Iz naše Udruge na natjecanju su sudjelovali članovi Ana Glavaš Jambreušić, Vesna Babić i Dejan Cifrek.

U kategoriji Žene, naša Ana osvojila je zlatnu medalju, dok je Vesna Babić bila brončana.

Dejan Cifrek je u kategoriji seniori bio ukupno 6.

U štafetnom dijelu natjecanja ekipa iz naše udruge osvojila je ukupno 4. mjesto.

Zahvaljujemo našim prijateljima iz Zagreba na ugodnom druženju, dobroj organizaciji te sportskom i fer ponašanju za vrijeme natjecanja, a našim članovima čestitamo na uspjesima!

aktivnosti

Promocija amaterske radiogoniometrije

Poštovani,

 

Športska udruga slijepih Koprivničko – križevačke županije „Podravina“ održala je promociju amaterske radiogoniometrije učenicima 7.razreda Osnovne škole Mihovil Pavlek Miškina iz Đelekovca.

Amaterska radiogoniometrija je tehnička disciplina koja je prilagođena za osobe s oštećenjem vida jer za orijentaciju u prostoru moraju koristiti vrlo precizno osjetilo sluha. Učenici su imali prilike upoznati i isprobati tu vještinu s kojom se redovito bave članovi ŠUS-a „Podravina“ KKŽ te na nacionalnom nivou ostvaruju odlične rezultate.

ŠUS „Podravina“ svake godine u sklopu organizacije Otvorenog prvenstva Općine Đelekovec uključuje i učenike OŠ Mihovil Pavlek Miškina s ciljem upoznavanja mladih s amaterskom radiogoniometrijom, a kroz to i sa životom slijepih i osoba s oštećenjem vida.

Učenicima je bilo zanimljivo spoznati koliko nam je osjetilo vida važno te koliko je teško isključiti jedno osjetilo i snalaženje u prostoru bazirati isključivo na osjetilu sluha.

Sudjelovanje je bilo uzbudljivo, a najuspješniji su nagrađeni i medaljama.

DOGAĐAJI

Obavijest o održanom 6. Otovorenom prvenstvu Općine Đelekovec u amaterskoj radiogoniometriji

Športska udruga slijepih „Podravina“ Koprivničko – križevačke županije 20. rujna 2022. godine održala je 6. Otvoreno prvenstvo Općine Đelekovec u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe. Natjecanje je održano na terenu Sportskog ribolovnog društva Đelekovec a svoje vještine odmjerilo je ukupno 18-ero natjecatelja.
Uz domaćine iz ŠUS „Podravina“ KKŽ, na natjecanju su sudjelovali i članovi RKS „Louis Braille“ iz Zagreba, RKS „Galeb“ iz Rijeke, članovi Udruge slijepih Istarske županije te članovi Udruge slijepih Ličko – senjske županije. 

 

Natjecali su se u tri kategorije: seniori, veterani i žene.

U kategoriji seniora prvo mjesto osvojio je član RKS „Louis Braille“ iz Zagreba Davor Bunić, drugo mjesto osvojio je član Udruge slijepih Ličko – senjske županije Miroslav Brakus, a treće mjesto također član RKS „Louis Braille“ Mihale Đurašin.

U kategoriji veterana članovi ŠUS-a „Podravina“ osvojili su zlato i srebro. Zlatom se okitio Marijan Črneli, a srebro je osvoji Mario Šutalo dok je broncu u Rijeku ponio član RKS „Galeb“ Tomislav Lilić.  

U kategoriji žena prva tri mjesta pripala su članicama ŠUS-a „Podravina“. Prvo mjesto osvojila je Đurđica Gregur, drugo mjesto Ana Tkalčec a brončanu medalju osvojila je Silvana Rudnički. U ukupnom plasmanu prvi je bio Davor Bunić, drugi Marijan Črneli, a treći Mario Šutalo.

 

Natjecanje sufinanciraju Općina Đelekovec, Zajednica tehničke kulture Grada Koprivnice i Zajednica tehničke kulture Koprivničko – križevačke županije.  

U cijeloj organizaciji i provedbi ovog događanja sudjelovali su sadašnji i bivši djelatnici Udruge slijepih Koprivničko – križevačke županije kojima se ovim putem Športska udruga slijepih „Podravina“ zahvaljuje na svoj pomoći.  Također,  ŠUS „Podravina“ se zahvaljuje i voditelju ARG sekcije Marijanu Črneliju na svoj organizacijskoj pomoći.

Svake godine  natjecatelji u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe s veseljem sudjeluju u državnim natjecanjima gdje imaju prilike odmjeriti svoje vještine u  ovoj disciplini. Športska udruga slijepih „Podravina“ Koprivničko – križevačke županije  ponosna je na uspjehe svojih članova koji su i na ovom 6. Otvorenom prvenstvu općine Đelekovec  ostvarili zavidne rezultate i još jednom potvrdili kako se ustrajnim radom dolazi do vrhunskih rezultata.

DOGAĐAJI

Održan prvi trening u 2022. godini u amaterskoj radiogoniometriji

Športska udruga slijepih „Podravina“ Koprivničko – križevačke županije održala je prvi ovogodišnji trening u amaterskoj radiogoniometriji. Trening je održan na prostoru sajmišta u Koprivnici a aktivni natjecatelji su izvježbali svoje vještine u amaterskoj radiogoniometriji koje će iskušati i na skorašnjem natjecanju. Lijepo vrijeme išlo je u prilog pa je provedeno prijepodne na suncu i svježem zraku bilo  korisno i ugodno.

Sedam natjecatelja priprema se za 27. Otvoreno prvenstvo Grada Zagreba i Ekipno prvenstvo Croatia cup u amaterskoj radiogoniometriji te im svaki trening koristi kao kvalitetna priprema za ostvarivanje što boljih rezultata.

Obavijest o održanom 5. Otvorenom prvenstvu Općine Đelekovec i Croatia cupu 2021. u amaterskoj radiogoniometriji

Športska udruga slijepih „Podravina“ Koprivničko – križevačke županije 22. rujna 2021. godine održala je 5. Otvoreno prvenstvo Općine Đelekovec te Croatia cup 2021. u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe. Natjecanje je održano na terenu Sportskog ribolovnog društva Đelekovec a svoje vještine odmjerilo je ukupno 26-ero natjecatelja.
Uz domaćine iz ŠUS „Podravina“ KKŽ, na natjecanju su sudjelovali i članovi RKS „Louis Braille“ iz Zagreba, RKS „Galeb“ iz Rijeke i članovi Udruge slijepih Istarske županije. U sklopu natjecanja održano je i natjecanje u radioorijentaciji za videće učenike OŠ „Mihovil Pavlek Miškina“ Đelekovec. 

Natjecali su se u četiri kategorije: juniori, seniori, veterani i žene.

Među juniorima, koji su se natjecali u radioorijentaciji, zlato je odnio Claudio Mastrovincenzo, srebro Matija Margetić, a broncu Matija Logar. U kategoriji seniora prva tri mjesta otišla su u RKS „Louis Braille“ iz Zagreba. Zlato je osvojio Novica Dražetić, srebro Nedjeljko Popović, a broncu Davor Bunić. U kategoriji veterana dominirali su članovi ŠUS-a „Podravina“. Zlato u toj kategoriji, ali i u ukupnom plasmanu, odnio je Marijan Črneli. Srebro u kategoriji veterana pripalo je Ivici Molnaru, a bronca Željku Marinkoviću. U kategoriji žena također su prva tri mjesta pripala članicama ŠUS-a „Podravina“. Prvo mjesto osvojila je Kata Grganić, drugo mjesto Ana Tkalčec a brončanu medalju osvojila je Ana Glavaš Jambreušić.

U ukupnom plasmanu prvi je bio Marijan Črneli, drugi Novica Dražetić, a treći Nedjeljko Popović.

U sklopu prvenstva održan je i Croatia cup 2021. u kojem su se natjecali parovi u kategorijama seniori, veterani i žene.  U kategoriji seniora prvo mjesto odnio je par iz RKS „Louis Braille“ Novica Dražetić i Davor Bunić, srebro je otišlo Nedjeljku Popoviću i Mihaelu Đurašinu također iz kluba RKS „Louis Braille“, a broncu su osvojili Damir Ugrin i Saša Obradović iz Udruge slijepih Istarske županije i RKS „Louis Braille“.
U kategoriji veterana zlato je pripalo paru iz ŠUS-a „Podravina“ Marijanu Črneliju i Ivici Molnaru, srebro Željku Marinkoviću iz ŠUS-a „Podravina“  i Tomislavu Liliću iz RKS „Galeb“ Rijeka, a bronca Tomislavu Zdelaru i Ivanu Rebselju iz RKS „Louis Braille“ iz Zagreba.
U kategoriji žena prvo mjesto su osvojile Kata Grganić i Ana Tkalčec, drugo mjesto Ana Glavaš Jambreušić i Đurđica Gregur, a treće mjesto Silvana Rudnički i Vesna Babić, sve članice ŠUS-a „Podravina“.  
Natjecanje sufinanciraju Općina Đelekovec i Zajednica tehničke kulture Grada Koprivnice.

Nakon godinu dana stanke u državnim natjecanjima u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe, natjecatelji su s veseljem dočekali ponovno okupljanje i mogućnost da odmjere svoje vještine u ovom sportu. Športska udruga slijepih „Podravina“ Koprivničko – križevačke županije  ponosna je na uspjehe svojih članova koji su i na ovom 5. Otvorenom prvenstvu općine Đelekovec kao i Croatia cupu 2021. ostvarili zavidne rezultate i još jednom potvrdili kako se ustrajnim radom dolazi do vrhunskih rezultata.

DOGAĐAJI

Obavijest o sudjelovanju na 26. Otvorenom prvenstvu Zagreba u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe

Športska udruga slijepih „Podravina“ Koprivničko – križevačke županije 18. rujna 2021. godine je sudjelovala na 26. Otvorenom prvenstvu Zagreba u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe.

Boje Športske udruge slijepih „Podravina“ KKŽ branile su tri žene, Kata Grganić koja se kući vratila sa zlatnom medaljom u kategoriji žena, a ujedno osvojila 6.mjesto u generalnom plasmanu. Đurđica Gregur osvojila je 4. mjesto, a Vesna Babić 7.mjesto u kategoriji žene.

 

Natjecanje je održano na terenu ŠRC „Jarun“ u organizaciji Radiokluba slijepih „Louis Braille“.

DOGAĐAJI

Održano je 4. Otvoreno prvenstvo u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe

Športska udruga slijepih „Podravina“ Koprivničko – križevačke županije 2. listopada održala je 4. Otvoreno prvenstvo Općine Đelekovec u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe. Zbog epidemije korona virusa ovogodišnje prvenstvo nije održano na državnom nivou već su svoje snage odmjerili kandidati iz Koprivničko – križevačke županije u domaćinstvu Općine Đelekovec na sportskom terenu Sportskog ribolovnog kluba Đelekovec. Zbog zdravstvenih i obiteljskih razloga neki su natjecatelji bili spriječeni nastupiti pa je snage u amaterskoj radiogoniometriji ove godine odmjerilo devetero natjecatelja u kategorijama žene, muški seniori i veterani te generalnom plasmanu.

U ukupnom poretku prvo mjesto zauzela je Vesna Babić s vremenom 3 minute i 15 sekundi koja je odnijela pobjedu i u ženskoj kategoriji. Drugo mjesto u kategoriji žene pripalo je Silvani Rudnički s vremenom 3 minute i 54 sekundi koja je u ukupnom poretku bila 3. Ana Tkalčec je zauzela 3.mjesto u kategoriji žene s vremenom 5 minuta i 24 sekunde.
U kategoriji muški seniori zlato je osvojio Dejan Cifrek s vremenom 3 minute i 27 sekundi dok mu je u ukupnom poretku zlato izmaklo za 12 sekundi te je osvojio 2.mjesto.
Srebro kod seniora osvojio je Željko Marinković s vremenom 4 minute i 4 sekunde. U kategoriji muških veterana zlato je osvojio Marijan Črneli s vremenom 6 minuta i 45 sekundi.

Prvenstvo je otvorila zamjenica načelnice Općine Đelekovec Marina Mihalec, a cijeli događaj je financiran od strane Općine Đelekovec i Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice.

Ugodno vrijeme, lijepa priroda i odlična atmosfera obilježili su ovogodišnje prvenstvo na kojem je još jednom pokazano kako slijepe osobe mogu uspješno savladati sve zadatke u amaterskoj radiogoniometriji.